Go to Top

CV

2015

Resan – En film om svårigheterna att leva med en diagnos. En hiv-positiv kvinna vågar för första gången berätta om sitt liv och sin sjukdom för en vän. Jag spelar vännen. Filmen är inspelad delvis i Stockholm delvis på Mallorca under våren.

Är Du Levande? – är en föreställning jag tillsammans med Teater fredag repeterat under våren. För barn från fyra år spelar jag och två andra herrar en alldeles underbar historia (skriven av Margery Williams 1922) om en tygkanins existentiella problem. Anders Alnemark regisserar. Premiär på Dieselverkstan i Stockholm 28 mars.

cvbild2_orange
Ladda ner cv

2014

Ett Positivt Samtal – En informationsfilm beställd av patientföreningen HIV-Sverige som belyser vikten av en god kommunikation med din läkare. Jag spelar patienten och har mig själv som motspelare.

Professor Kalkyl – har jag än en gång fått äran att dubba till svenska. Tre nya Tintin-avsnitt: Tintin och hajsjön, Solens Tempel och Det hemliga vapnet.

2013

Bringing Out The Elvis – En krogshow med Louise Hoffsten. I början av året spelade Louise in en skiva i Memphis med Elvislåtar. Resultatet blev strålande och ligger till grund för showen där hon blandar Elvislåtar med eget material. Jag ansvarar för manus och regi.

En Mördare – En föreställning tänkt att skildra förloppet hos en människa som passerar en gräns och dess fruktansvärda konsekvenser. Materialet har jag hämtat från förundersökningen och förhör med förövaren. Jag har arbetat med den under ett par år men då jag inte lyckades uppnå mina mål, samt att den blev för kontroversiell, har jag valt att inte spela den.

We Love Gospel – En gospelmusikal av Lasse Axelsson som både är en hyllning till Martin Luther King och berättar slaveriets historia. Jag och Hedvig Lagerkvist berättar historien medan en gospel-kör på nästan 300 sångare och solister framför musiken.

2012

Dirty Dancing – i februari 2012 var det stor galapremiär på Chinateatern i Stockholm på Elinor Bergsteins musikal Dirty Dancing från filmen med samma namn. Jag spelar (och sjunger) Sidney Schumacher. En äldre herre som roar sig och dansar med de unga vackra kvinnorna på hotellet och betalar notan med pengar han stulit från de andra gästerna. Föreställningen regisserades av Anders Albien. Föreställningen blev en succe´ och spelades ända in i december.

2011

Sugar – I Hetaste Laget – fortsätter att spelas hela våren på Oscarsteatern. Jag spelar i bägge produktionerna under våren 2011.

 Karlsson På Taket Flyger Igen – fortsätter att spelas våren 2011. Jag spelar både rollen som Pappan i familjen samt skurken Fille. Föreställningen går för utsålda hus.

2010

Karlson På Taket Smyger Igen  – Nydramatiserad familjemusikal av Staffan Götestam med musik av Anders Berglund. Jag spelar både rollen som Pappa till Lillebror och Skurken Fille. Regisserad av Staffan Götestam. Premiär 26 dec på Oscarsteatern.

Sugar – I Hetaste Laget  – Jag medverkar som ensemblemedlem i flertalet sång & dansnummer, gör några mindre roller samt är understudy för två av de större rollerna; Mr Bienstock och Osgood Fielding. Musikalen bygger på den gamla svartvita filmsuccén Some Like It Hot och har premiär på Oscarsteatern 9 september.

Våra Vänners Liv  – görs färdig under våren för att sändas i 10 avsnitt under hösten på Svt.

Rasmus På Luffen  – fortsätter att spelas hela våren 2010. Succé.

2009

Gretchen & Faust Special Delivery – Ett burleskt varieténummer för Salong Giraff på Orionteatern den 27 november. Tillsammans med Hedvig Lagerkvist som dessutom var upphovsman.

Våra Vänners Liv – Tv-serie på 10 avsnitt om fyra män mitt i livet som brottas med vardagsproblem som; karriär, relationer, kärleken, hämtning på dagis, sjukdomar och skilsmässor. Jag spelar Bill – chefen för ett bokförlag. En man som delegerar allt för att han hellre spelar golf. Svt producerar. Premiär hösten 2010.

Rasmus på luffen – 20 september 2009 hade jag premiär på Rasmus på luffen – i skurkrollen Lif – på Oscarsteatern i Stockholm. Dessutom gör jag en mindre roll som Karamellhandlaren.

En Kärleksstund – En stunds kärleksboost där jag tillsammans med Louise Hoffsten framför texter och låtar om kärlek, åtrå, längtan & lust. Premiär 13 juli på Teater Nostra i Yngsjö. (I maj 2010 fick vi hedersuppdraget att inviga nya Lusthuset i Linköping med vår föreställning och fylla det med kärlek.)

Jobs Blues – En föreställning om sorg. Tillsammans med Louise Hoffsten & Peder af Ugglas gjorde jag en föreställning om sorg, om att orka leva vidare när man förlorat allt. Föreställningen byggde på texter från Jobs Bok ur Bibeln samt ur Malin Sävstams bok När Livet Slutar. Vi använde bluesmusiken bl.a. som kraft att orka gå vidare. Premiär i Enskede Kyrka 15 februari.

2008

Oskyldigt dömd – Dramaserien Oskyldigt Dömd spelas in på våren för Tv4. Jag spelar Justitierådet Birger Carlsten – som får hjälp av Markus Haglund, spelad av Micke Persbrandt, att rentvå min ”älskarinna” som blivit oskyldigt dömd för mord.

Lojaliteten – Jag spelade också Lojaliteten under våren 2008 på Teater Brunnsgatan Fyra. En monolog av Kjell Espmark regisserad av Johan Wahlström. En stark pjäs om vår politiska historia under 1900-talet. Sedd ur muraren Martin Vredes ögon.

The Sound Of Music – Föreställningen gick så bra att vi turnerade under våren 2008. Vi spelade på arenor med jättepublik över hela Sverige.

2007

The Sound Of Music – Musikalernas Musikal! Den 29 september hade jag premiär på Sound of Music på Göta Lejon i Stockholm. Jag spelar Amiral von Schreiber plus ett antal ensembelroller. Amiralen har till uppgift att eskortera Kapten von Trapp till sin nya tjänst som Kapten i Tredje Rikets Flotta – och det vill von Trapp naturligtvis inte och familjen tvingas fly! Föreställningen spelas hela hösten 2007 och våren 2008

Skelettsamlaren – En dokumentärfilm om Erik Mjöberg, som 1911 smugglade aboriginska skelett från Australien till Sverige i vetenskapligt syfte – och som Svenska regeringen återlämnade till Aboriginerna först i början av 2000-talet. Jag gestaltar Eric Mjöbergs sista timmar i livet. Sändes i Svt 2 september 2007.

Bröderna Lejonhjärta – Nyskriven svensk musikal på Göteborgsoperan. Jag spelar Hubert; Jägare & frihetskämpe, tystlåten & butter. Är jag kanske förrädaren man misstänker finns i Körsbärsdalen…? Musikalen hade urpremiär i Skövde 3 mars och efter turné i regionen har vi nu, 28 april, haft nypremiär inne på Göteborgsoperans stora scen. Föreställningen spelas t.o.m. 10 juni.

2006

Den Japanska Shungamålningen – Nästa Beck-film. Där spelar jag  Jan Forsgren, konsthandlare i gråzonen. Sysslar med kartell-liknande verksamhet för att hålla nere priserna på konstauktionerna. Kanske är jag mördaren… Regi: Kjell Sundvall.

Producerat radioteater – av föreställningarna Har Du Lust & Beat:Poetry tillsammans med Produktionsbolaget Widevox i Linköping.

Har Du Lust – En poesiföreställning med erotiska, sensuella texter där avsikten är att väcka lust. Tillsammans med Hedvig Lagerkvist.

Beat:Poetry – En poesiföreställning med texter från de gamla Beatnik-författarna från 50-talets amerika. Tillsammans med Hedvig Lagerkvist.

2005

Medverkar i svt´s dramaserie Mästerverket i Rollen som Pierre. En dryg jävel som vill vara med i jaktlaget men inte skita ner sina fina jaktkläder. Regi: Linus Tunström. Sänds hösten –06.

Spelar Birger – Partiledare för moderaterna i dramaserien Kommissionen. Aktuellt tv-drama om terrorism. Rosenbad och halva Stockholms innerstad sprängs i luften…

Steget Efter har biopremiär 26 juni.

2004

Spelar på hösten in Steget Efter. En ny Vallander-film med Rolf Lassgård i huvudrollen. Jag spelar bankmannen Bror Sundelius, familjefar med snygg fasad, som haft en lång kärleksaffär med Vallanders, nyligen mördade, manlige kollega. Dansken Birger Larsen regisserar.

Gaffatejp – en kortfilm av Dennis Petersen, regisserad av Alen Jusuf Basic. Inspelning några dagar i april. Jag spelar en dansk otrevlig skolvaktmästare.

Jag får en son och är pappaledig.

2003

Spung – En ungdomsserie för svt. Spelar Malte, en studioman som absolut inte tycker om ungdommar, och definitivt inte på jobbet.

Graven – en dramathriller för svt på 8 avsnitt. Jag spelade Säpo-agent.

Stringberg bryter genom tandköttet  en radiopjäs regisserad av Ole Kröll, där jag spelar Friedrich Witt som har ett oerhört sexuellt laddat möte med Siri von Essen – på tåget.

15 februari premiär på Speciells Evangelium  En nyskriven musikal som bygger på Jesus-myten. Jesus föds idag som förståndshandikappad och oönskad och temat är allas lika värde. Jag spelar Doktor Överström som löst gåtan med genmanipulation – Ditt barn kan få de egenskaper du önskar… Regi: Kjell Stjernholm

2002

I november börjar vi repetera Speciells Evangelium på Moomsteatern.

Typ Key West – är en dramadokumentär om en kille som 17 år tar en överdos efter att ha varit inne i knarkträsket. Filmen bygger på en verklig händelse och jag spelar Pappan. Pojkens föräldrar var med vid inspelningarna…

I januari spelade vi in När man får främmad i studio för SVT Malmö. Tänkt att sändas under våren. Av Nöjesguiden blev vi nominerade till bästa komedi i Malmö.

2001

När man får främmad – på Södra Teatern i Malmö. Moomsteatern engagerade mig att spela med några av deras förståndshandikappade skådespelare. En komedi om förståndshandikapp och sexualitet. Jag spelar den arbetslöse invandraren Ljubomir. Premiär 12 oktober och spelades fram till mitten av december. En kritikersuccé där bl.a. Ingegärd Waaranperä på DN’s kultursida skrev ”… det roligaste – och intelligentaste – man kan se i Malmö just nu.”

Under november spelade jag in, tillsammans med Sanna Persson, en kortfilm för SVT i samarbete med högskolan i Malmö. En novell från Ninni Holmqvist bok Kostym. Regi: Jan Hemmel.

Under våren fortsatte vi med Inte nu, älskling på Slakthuset i Malmö.

2000

Inte nu, älskling! – En fars med Thomas Petersson i huvudrollen, producerad av Nöjespatrullen, spelades på Halmstad teater under hösten med premiär 14 oktober. Jag spelar rollen som Tony Rinaldo.

Medverkar samtidigt i Kommissarie Winter – Kriminalserie producerad av SVT Göteborg och regisseras av Björn Gunnarsson.

Medverkar också i filmen Livvakterna av Anders Nilsson som spelas in under hösten. Livvakterna är en uppföljare till filmen Nolltolerans. Jag spelade ledaren för medborgargardet.

Closer – Under våren spelade jag Larry i den engelska komedin Closer på Intiman i Malmö i regi av Göran Stangertz och producerad av Teater Stella. Stor kritikersuccé.

Om bara i morgon ville komma – en radioteaterpjäs av Jeanette Nevrin, där jag och Kerstin Andersson spelar huvudrollerna, också regisserad av Göran Stangertz.

Drömmarnas Kaj – en kortfilm av Cecilia Nordlund.

Fontänflickan – en kortfilm av Mia Winge.

Vi behöver ingen Yoko Ono – en kortfilm av Martin Larsson.

Nätvävare – en internet-såpa. Pilotprojekt inspelat i Karlshamn med bl.a. Petra Hultgren och Göran Gillinger i ledande roller. Regi Sven Holm.

1999

Regisserade skådespelarna i Vita Lögner på MTV i Göteborg.
Medverkade i dramaserien Sjätte Dagen, SVT-drama i Göteborg. Spelade en familjeadvokat.
I rollen som Mats Hansson spelade jag in Labyrinten av Henning Mankell för SVT- drama i Malmö. Regi av Daniel Bergman.
Filmade också i Malmö Där Regnbågen Slutar. Richard Hoberts sjätte ”dödssynd”.
Under Tiden – En kortfilm av Niklas Ohlsson med bl.a. Camilla Lundén och Lars Humble.. Härefter blir det endast godbitar: 

1998

Flugorna – av Sartre. Bearbetad till musikal av Kajsa Bramsvik och regisserad av henne
på Kvartersteatern i Malmö.
Inte Bara Mördare – en independentfilm skriven och regisserad av Oscar Petersson. 

1997

Tartuffe – Lunds Stadsteater. Regi Harald Vallgårda.
Fröken Julie – av August Strindberg. På ’Odromen i Malmö, producerad av Teater Stella och regisserad av Marianne Mörck. 

1996

Händer – ett kyrkospel i Lunds domkyrka i regi av Karin Parrot.
Den Vita Lejoninnan – SVT-Malmö. Regi: Pelle Berglund. 

1995

Obevakad vergång – av Jan Modin i regi av densamme på Nya Skånska Teatern.
Mirad, en pojke från Bosnien – Regisserad av Marianne Mörck, producerad av
Teater Stella och framförd på Verkstan i Malmö. 

1994

Den Ryska Skälmen – två historier av, och en historia om – Anton Tjechov. Också regisserad
av Marianne Mörck och producerad av Teater Stella. 

1993

Fordringsägare – av August Strindberg. Regisserad av Marianne Mörck och producerad av
Teater August.

TIDIGARE

Mellan åren 1987-1993 jobbade jag på dåvarande Malmö Stadsteater i allt från dramer till musikaler dessutom ett antal produktioner som regiassistent. Jag kom ner från Östgötateatern i Norrköping där jag arbetade mellan åren 1983–1987.

Vill du veta ännu mer om vad jag gjort får du allt kontakta mig.

Dan Bratt